Monday, October 27, 2008

ISU EKONOMI ISLAM : EKONOMI SEMASA UMAT ISLAM


Ekonomi adalah suatu aspek yang penting dalam menjana sesuatu bangsa atau negara. Jika dipandang dari perspektif Islam sendiri, ekonomi adalah salah suatu perkara yang amat penting dan ia boleh datang dari pelbagai sumber. Akan tetapi, umat Islam pada zaman sekarang ini amat lemah sekali dari sudut ekonominya. Ini berlaku kerana umat Islam sendiri tidak mengambil berat tentang hal ini. Jika diimbas kembali ekonomi umat Islam pada zaman kegemilangannya, ekonomi ketika itu adalah amat kukuh dan teguh. Pada zaman pemerintahan Rasulullah s.a.w dan Khulafa' Ar-Rashideen, ekonomi pada zaman itu adalah amat kukuh sehinggakan wang perbendaharaan negara iaitu Baitulmal adalah amat banyak sehingga dikatakan wang Baitulmal itu boleh menampung dan menyara setiap rakyatnya. Sumber kewangan Baitulmal adalah daripada kutipan Zakat dan Jizyah (wang yang dibayar oleh orang kafir kepada kerajaan Islam kerana tinggal didalam negara Islam dan mendapat perlindungan daripada kerajaan Islam).
Ini berlainan dengan apa yang berlaku di Malaysia sekarang. Walaupun Malaysia tidak mengamalkan sistem pemerintahan Islam dan menggunakan sistem sekular, tetapi rata-rata pemimpin adalah dikalangan orang Islam sendiri. Rakyat dibebani dengan berbagai-bagai jenis cukai contohnya cukai pintu, cukai tanah, cukai jalan dan bermacam-macam lagi bahkan hendak menggunakan tandas awam pun dikehendaki membayar RM0.20 sen. Ini ditambah dengan wujudnya barang yang dikenakan cukai yang melampau contohnya kenderaan import, dikenakan cukai sehingga 200%. Selain itu, sedar atau tidak setiap barang-barang keperluan harian kegunaan rakyat dikenakan cukai sebanyak 5%. Rakyat dibebani dengan pelbagai cukai, tetapi kebajikan mereka tetap tidak terbela.Itu tidak termasuk lagi angkara orang kafir yang tujuan mereka adalah untuk menjatuhkan Islam dan salah satu cara mereka adalah dengan menyerang umat Islam dari sudut ekonomi.Sebelum Malaysia diserang kegawatan ekonomi, AS$1 hampir bersamaan dengan RM1.20, tetapi selepas ekonomi Malaysia diserang oleh George Soros (seorang spekulator matawang berbangsa Yahudi),paras ringgit menjunam sehingga AS$1 bersamaan dengan RM4.80.Ini menyebabkan kejatuhan ekomomi Malaysia sehingga menimbulkan kemelesetan ekonomi. Beribu-ribu pekerja terpaksa diberhentikan oleh sebab tersebut.Semua itu adalah angkara orang kafir yang irihati dengan Islam dan cuba menjatuhkannya,dan salah satu daripada cara mereka ialah dengan menyerang ekonomi umat Islam.Jika dipandang dari sudut global pula,umat Islam telah lama diserang ekonominya oleh orang kafir. Pada tahun 2003,Amerika Syarikat telah menyerang Iraq atas alasan ia adalah negara pengganas.Akan tetapi bak kata pepatah: ada udang disebalik batu, tujuan Amerika Syarikat adalah untuk mendapatkan sesuatu yang amat bernilai di Iraq iaitu simpanan minyak mentahnya.’NEGARA PENGGANAS’ itu cuma propaganda Amerika Syarikat untuk menghalalkan perbuatannya menyerang Iraq.Tujuannya cuma satu, iaitu untuk mendapatkan minyak yang merupakan alat untuk mengawal ekonomi dunia. Akhirnya selepas mendapat apa yang mereka hajati, kesan daripadanya dapat sendiri kita yang berada di Malaysia ini rasakan iaitu dengan peningkatan harga bahan api tersebut. Berlainan pula dengan apa yang berlaku di Palestin pada tahun 2006, selepas umat Islam di Palestin mendapat hak ke atas negara mereka sendiri dengan diterajui oleh Hamas. Amerika Syarikat bersama sekutu-sekutunya iaitu Israel dan Kesatuan Eropah mula mengadakan sekatan ekonomi ke atas mereka. Barang-barang keluaran Palestin tidak dapat dieksport sehingga tersadai di pelabuhan. Akhirnya barang-barang tersebut terpaksa dijual dengan harga dibawah paras kos pengeluarannya. Ini menyebebkan perkembangan ekonomi Palestin terbantut sedangkan pada masa itu Palestin merupakan sebuah negara Islam yang baru dibentuk dan baru hendak berkembang.
Inilah diantara contoh serangan dan sekatan orang-orang kafir terhadap ekonomi umat Islam. Umat Islam adalah seperti barang mainan mereka, boleh diperlakukan dengan sesuka hati sahaja. Wajarlah untuk kita merenung sabda Baginda Rasulullah s.a.w yang berbunyi “Umatku di akhir zaman adalah umpama buih dilautan namun kalian dijangkiti sifat al-wahnu (cintakan dunia, takutkan mati)", seperti buih yang apabila datang ombak berkecailah ia, begitu jugalah umat Islam. Umat Islam berpecah belah serta mudah dipermainkan oleh musuh Islam. Oleh itu, marilah kita sama-sama merenung keadaan umat Islam dan juga ekonomi umat Islam khususnya.

No comments: